Biografie

Dick Le Mair vibrafoon – foto: Willem Jan de Bruin
Dick Le Mair pauken – photo: Tim Adriaanse

Geboren in Den Haag en opgegroeid in een gezin waar muziek een belangrijke rol speelde. Vader Le Mair was kerkorganist en zoonlief zat dan ook vaak hoog bovenin de kerk, naast het klavier van een imposant orgel te kijken en te luisteren hoe vader speelde. De piano in huis werd een geliefd object, naspelen van gehoorde platen en kerkmuziek een aangenaam tijdverdrijf en al gauw kwam werk van klassieken als Bach en Mozart op de lessenaar. Maar toen… ontdekte Dick de rock ’n roll. Geen pianospelen meer, geen klassieken, maar drums spelen in plaatselijke rockbands, lessen van jazzdrummers en orkestslagwerkers en door naar het conservatorium om slagwerk en compositie te studeren bij Fred Krens (drums, lichte muziek), Willem Heesen (orkestslagwerk), David Friedman (vibrafoon jazz improvisatie), Jim Gordon (vibrafoon en marimba, modern gecomponeerd werk), Jan Laurens Hartong (latin percussion, salsa), Ruud Bos en Ab Schaap (compositie/arrangeren). Op het conservatorium liepen onder de slagwerkers nogal wat naamgenoten (Dick) rond, vandaar een aardig tijdje onder de naam Evert Le Mair actief geweest (Duo Contemporain met Henri Bok, The Group o.l.v. Rob van der Linden, muziektheater Noten Kijken – Hoor ‘ns Hier o.l.v. Bernard van Beurden, optredens met Marjanne Kweksilber en Miny Dekkers, als derdejaars studentje Zyklus für einen Schlagzeuger gespeeld tijdens STAMP-concerten samengesteld door Klaas de Vries, opnames VPRO en WDR in aanwezigheid van Karlheinz Stockhausen, etc.)

Na zijn studie maakte hij concertreizen door Europa, Zuid Amerika, Canada en Australië was gastdocent aan de universiteit van Sydney, Caracas, Odense en Porto. En was voor radio en plaatopnamen in Europese landen en Canada. De laatste jaren is Dick voornamelijk actief als componist/arrangeur, percussionist/slagwerker en dirigent/docent. Hij schreef documentairemuziek voor de Duitse TV, maakte tunes en orkestwerken in opdracht van VPRO en EO en produceerde/arrangeerde orkestopnames voor platenmaatschappijen als EMI, CNR en SONY. 

In 1998 werd de eerste eigen CD opgenomen. EMI bracht het album ‘Over the Ages‘ uit, een mengeling van Keltische, klassieke en Gregoriaanse invloeden. Een tweede, eveneens bij EMI uitgebrachte eigen project is het album ‘Impressions of a Pilgrimage’. Een 15-delig symfonisch werk, met groot orkest, koor, vocale en instrumentale solisten, orgel en slagwerk. Deze muziek is het verhaal, de impressie van Dick’s reis langs de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Muziek ook waarin alle invloeden en impressies uit het muzikale verleden van Dick samenkomen. Nieuw hoogtepunt was de voltooiing in 2014 van het werk ‘Via Crucis’, een muzikale vertolking van de traditionele kruiswegstaties – partituren zijn te bestellen via Donemus – en uitgave van de muziek op de CD ‘Via Crucis’. Eveneens in 2014 werd uitgegeven ‘See you Soon . . . in Gouda (Quito, Galway, Lucca . . .) voor bigband. In 2015 werd uitgegeven ‘Get Upon Thy Feet and Walk’ for wind orchestra. In het najaar van 2016 werd de première uitgevoerd van ‘Gloria‘ (voor gemengd koor, piano, harp, bas, vibrafoon, slagwerk) door het Goudsch Kamerkoor o.l.v. Mark Lippe. Eind december 2017 klonken de eerste concerten van ‘Benedicat‘ (voor vocalisten en harp/sax/fluit), geschreven ter gelegenheid van het Johan Cele-jaar, in opdracht van muzikaal ensemble Trióles en vocaal ensemble EVA. In de zomer van 2018 is de première van het beiaardwerk ‘Marja – Ode to Love’ door Boudewijn Zwart gespeeld op het carillon van de Sint-Janskerk in Gouda. Boudewijn Zwart speelde in 2013 ook de première van de beiaardversie van Dick’s ‘Requiem for the Refugees’, dat eerder was gecomponeerd voor piano. Najaar 2019 gingen Opo Doro en Roundabout in première, muziekwerken voor percussie-/ slagwerkgroepen. Uitgegeven door ConcertandMarchingMusic i.s.m. Donemus. In de jaren erna volgden meerdere werken voor concertpercussion. Volg deze link. In 2022 zag een nieuw online album Labirinto het licht. Mis het niet en volg de playlist op o.a. Spotify of YouTube

Veel van de muziek is te beluisteren via Bandcamp, iTunes, Spotify, YouTube, Deezer, . . .